Schrijven voor de regionale VTV

Schrijven voor de regionale VTV

Elke vier jaar schrijven veel GGD’en in Nederland een regionale VTV: de Volksgezondheid Toekomst Verkenning voor de eigen omgeving. Of ze maken een gezondheidsatlas of een andere website of document met de resultaten van hun werk. Elke vier jaar hebben ze daarmee de kans om bij lokale beleidsmakers visie te laten zien, kennis te delen en een wetenschappelijke basis te leggen voor het beleid van morgen. Het is ook een kans om gehoord te worden door beleidsmakers én gezien te worden als meedenkende partner.

Om die kansen waar te maken zullen de teksten van de VTV of een soortgelijk document moeten aansluiten bij wat de lezer nodig heeft: bondig verwoorde informatie en een duidelijk advies. Het komt er niet alleen op aan wát er geschreven wordt, maar vooral ook hóe er geschreven wordt.

Kiezel leert het team dat de VTV moet samenstellen beknopt, overtuigend en aantrekkelijk  schrijvenklantgericht  formuleren in hedendaags Nederlands en teksten een heldere structuur geven. In twee dagdelen, met niet meer theorie dan strikt noodzakelijk, veel schrijftips en uitgekiende schrijfopdrachten om mee aan de slag te gaan. 

Inhoud Schrijven voor de VTV

De training bestaat uit twee dagdelen. Na afloop kunnen de deelnemers:

  • de boodschap bondig en klantgericht verwoorden
  • een tekststructuur volgens het piramidebeginsel opbouwen
  • SExI overtuigen
  • in eigentijdse, zakelijke stijl formuleren volgens de toolkit redactierichtlijnen

Een stijlboek (optioneel) is een handig naslagwerk voor op het bureau. Het bevat alle afspraken, tips en voorbeelden uit de praktijk .

Voor wie is Schrijven voor de VTV?

Schrijven voor de VTV is voor onderzoekers, artsen, beleidsmedewerkers, communicatie-adviseurs en anderen die geacht worden mee te schrijven aan de vierjaarlijkse VTV of wat er dan ook geproduceerd wordt om kennis over te dragen. Ook degenen die de teksten uiteindelijk redigeren hebben baat bij deze training.

Praktisch

Deze training bestaat uit twee dagdelen van 3,5 uur met twee weken ertussen waarin een huiswerkopdracht gemaakt. Het materiaal uit het huiswerk kunnen de deelnemers direct voor de VTV inzetten. Van tevoren is er een online intake en sturen deelnemers werk in. Dit gebruiken we om het niveau in te schatten en oefeningen te maken. Optioneel: feedback op ingezonden werk na afloop van de training. Aantal deelnemers: maximaal 10.

Referentie-opdracht

Kiezel kent de wereld van de gezondheidszorg in Nederland goed. Schrijven voor de VTV is ontwikkeld in opdracht voor de GGD Zaanstreek Waterland, waar in januari 2017 twintig medewerkers deze training volgden. Eerder ontwikkelde Kiezel Communicatie schrijftrainingen voor het LCHV en het RIVM. Zie bijvoorbeeld deze referentie.

Of klik eerst hier voor meer uitleg over onze trainingen en een prijsindicatie.

'Onze lezers hebben meestal weinig tijd om te lezen. Die willen meteen tot de kern komen met een boeiende en bondige tekst. Voor veel van onze collega’s was deze manier van schrijven nieuw. Ze zijn gewend aan meer nadruk op de inhoud. Wetenschappelijk, grondig en volledig. Dat loslaten blijkt lastig. Schrijven met de lezer voor ogen betekent in de eerste plaats dat je bedenkt wat die nodig heeft. Carola heeft ons daarmee op weg geholpen.'
Lees het hele verhaal van Martine
Martine Mulder