Slimmer tekstverwerken 1: stijl aanpassen

TIPS OM WORD NAAR JE HAND TE ZETTEN

Er zijn van die dingen waar je jaren te laat achterkomt. Oooooooh, had ik dat maar eerder geweten, denk je dan. Maria en Carola zijn samen al ruim zestig jaar tekst aan het verwerken (WP 4.1 – ken je dat nog? Oranje letters op zwart, later groen, wow wat was dat modern!) en we hebben talloze ooooooh-had-ik-dat-maar-eerder-gewetenmomentjes gehad. Die gaan we dit jaar met je delen in een onregelmatig verschijnende serie Slimmer tekstverwerken, tips om Word naar je hand te zetten. 

Dit is tip 1: (voor eens en altijd) stijlen aanpassen in je standaard sjabloon

Irritatie: altijd die blauwe kop

Standaard zijn koppen in Word blauw en staat je alinea-afstand op 10 punten. Onhandig. Lelijk. En als je eenmaal uitgevonden hebt hoe je dat aanpast, moet je die handelingen elk document weer herhalen. Ook als je alle teksten voortaan in comic sans wilt zetten, of liever een streepje als opsommingsteken hebt in plaats van een bolletje.
Zucht. Kan dan niet slimmer?

Ja, dat kan zeker slimmer!

Word werkt met sjablonen en stijlen. Dat is een setje (het sjabloon) opmaakafspraken (stijlen) over hoe een document eruit ziet en hoe Word zich gedraagt. Standaard wordt het normal-sjabloon geladen. In het normal-sjabloon is bijvoorbeeld Kop1 een blauwe, iets grotere letter van het type Cambria. Ervoor wordt altijd een witregel van 10 punten geplaatst. Dat pakken we aan.

Pak het aan

1. Klik in een document in het lint op het element dat je wilt wijzigen. In dit voorbeeld Kop1, die we voortaan in zwart willen hebben. Kies voor wijzigen.

Schermafbeelding 2015-01-09 om 12.18.11

2. Pas de elementen aan die je wilt aanpassen, in dit geval de kleur van de kop en de alinea-afstand. Ook alle mogelijke stijlelementen pas je in dit scherm aan.

Schermafbeelding 2015-01-09 om 15.20.17

3. Denk eraan om aan te vinken: Aan sjabloon toevoegen. Klik op OK en klaar ben je. Vanaf nu is Kop1 altijd zwart. Heerlijk.

De procedure is bij pc en bij Mac gelijk.

Bekijk het filmpje: Stijl in Word aanpassen


Ook een tekstverwerk-ergernis? Stel je vraag bij de reacties en we lossen het voor je op!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.