WDNMM 6 – Bieden

Wij bieden service. Wij bieden oplossingen. Wij bieden diensten. Op dit moment hebben we bij Kiezel een website onder handen waar de biedingen je om de oren vliegen. Een veiling is er niets bij. En als je ergens maar vaak genoeg mee geconfronteerd wordt, dan overschrijd je vanzelf een allergiegrens, de tolerantiedrempel. Dat is gebeurd. De Kiezels krijgen rode bultjes van het bieden. Daarom is bieden vanaf nu een Woord Dat Niet Meer Mag.

De vraag is of die irritatie gerechtvaardigd is of dat het een kwestie van overprikkeling is. Wat is er toch mis met bieden?

Wie biedt?

Wie biedt? En wat dan wel?

Wat is er mis met bieden?

Bieden is een gemakswoord. Het is een bochtenafsnijwoord. Het is een woord dat je de kans geeft weg te glippen zonder dat je werkelijk hoeft te verwoorden wat je doet. Het is kortom een leeg woord. En het lijkt heel klantgericht, je biedt je klanten iets aan, maar wat is bieden nou helemaal?(Aan)bieden gaat over jou.

Wat dan?

De remedie voor een tekst die zendergericht is (zoals wanneer je aan het bieden bent), is klantgericht denken. Wat heb ik eraan, ik – jouw toekomstige klant. Wat zijn de resultaten als ik die service, die oplossingen, die diensten bij je afneem? Zodra je dát verwoordt, ben je veilingmeester af.

Lees ook over de andere woorden die niet meer mogen

Aflevering 5: welke

Aflevering 4: handvatten

Aflevering 3: leuk

Aflevering 2: kunnen en mogen

Aflevering 1: tevens en reeds

4 antwoorden
  1. Sandra
    Sandra zegt:

    Kan je dan ook enkele voorbeelden noemen van hoe het dan wel moet?

    Beantwoorden
  2. Jeroen Büchli | extraZin
    Jeroen Büchli | extraZin zegt:

    @ Sandra: Als niet-Kiezel beantwoord ik je vraag graag. Het punt van het artikel (dat komt inderdaad nu niet zo helder naar voren) is dat je je als afzender moet richten op wat de klant er aan heeft.

    Niet: “Wij bieden u goede websiteteksten.”
    Wel: “Met goede websiteteksten vergroot u de kans dat de bezoekers van uw website ook echt klanten worden.”

    Beantwoorden
  3. Martine
    Martine zegt:

    Ik vind werkwoorden als doen, maken of geven al een beter alternatief.

    Verder ben ik het roerend met de niet-Kiezel eens. Je kunt inderdaad maar beter niet zeggen ‘dit bied ik’, maar beginnen met de vraag ‘wat heeft iemand eigenlijk aan jouw aanbod?’. Ik denk dat je dan (eenmaal, andermaal) meer verkoopt!

    Beantwoorden
  4. Carola Janssen
    Carola Janssen zegt:

    @Jeroen, dank je voor je antwoord aan Sandra – ik was een dagje op pad om schrijftraining te geven, maar ik zou ongeveer hetzelfde gezegd hebben. Niet: wij bieden gratis schrijftips, maar: met onze gratis tips schrijf je gemakkelijker en met meer effect. Kun je er zo mee uit de voeten?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.