‘We en wij niet door elkaar’ (Schoolmeesterregel 2)
Luister naar de audio-versie:
Hé Kiezel, wij hebben een klacht. Jullie gebruiken je en jij door elkaar in die webteksten van jullie. Er staat ook zowel we als wij, ze én zij. Corrigeer dat even.
Nee, dat doen we niet.
Je en jij, we en wij. Je mag ze best door elkaar gebruiken. Hoeveel mensen op de basisschool ook geleerd hebben dat dat niet hoort. En als we in het ene geval voor jij kiezen en in diezelfde zin nog een keer je gebruiken, dan heeft dat een reden.
Lees dit eens hardop voor:
- Ik zoek jou.
- Ik zoek je.
- Zij bellen een communicatiebureau.
- Ze bellen een communicatiebureau.
Hoor je het verschil tussen jou en je, zij en ze? Natuurlijk. Jou en zij hebben nadruk. Ze gaan specifiek over jou, over hun hen. Je en ze zijn veel minder nadrukkelijk. Nog afgezien van het feit dat je ook een minder formeel men is. Maar er is nog een verschil. Met je, we en ze verschuift de nadruk van de persoon naar het werkwoord, dé plek voor actie in een zin. Soms wil je het ene, soms het andere. (Stel dat ik hier had geschreven, soms wil jij het ene, soms het andere?)
Kortom: weg met die schoolmeesterregel. Schrijf met effectbejag en gebruik wat je (en jij ook) daarvoor nodig hebt.
Reken, als je toch bezig bent, meteen af met Schoolmeesterregel 1: een aantal mensen lopen mag niet.
Helemaal duidelijk. Maar hoe zit het nu met hun en hen? Ik dacht dat hierboven over hen moest staan. Niet over hun. Alleen hun auto, Hun huis etc toch? verder hen.
Ha Liesbeth,
Ik zou graag zeggen dat het een bewuste keuze was om de hen-hunschoolmeesterregel meteen aan de kaak te stellen, maar nee. Over het hoofd gezien. Het is natuurlijk wel een schoolmeesterregel bij uitstek: bedacht door een zeventiende-eeuwse wetenschapper en inmiddels een soort lakmoesproef of je al dan niet correct Nederlands beheerst (en zo zie je maar…). Desondanks volgen we de regel over het algemeen keurig.
Wil je weten hoe het zit met hen en hun: kijk bij Onze Taal.
Dank, dat is pittige kost van Onze Taal. Hun als onderwerp mag zeker niet. Dat is duidelijk. Bij mij in de familie werd zelfs hullie gebruikt maar nu vertel ik misschien wel heel veel over mezelf;)