WDNMM 9: Belangrijk

Luister naar de audio-versie:


A, b en c zijn van belang!

X, y en z zijn belangrijke aandachtspunten!

Essentieel, zijn ze misschien wel. Of zelfs Cruciaal!

Belangrijk… Ongelofelijk dat het pas als deel 9 van Woorden Die Niet Meer Mogen aan bod komt, want als er één woord is waarbij onze redactiestekels omhoog gaan, dan is het wel Belangrijk.

Wat is er mis met belangrijk? Het woord is een obstakel om écht iets te zeggen. Het lijkt de schrijver te ontslaan van de plicht uit te leggen waarom iets dan zo belangrijk, essentieel of cruciaal is. Het is belangrijk om respect te hebben. Tuurlijk. Belangenverstrengeling is een belangrijk thema. Uiteraard. Hygiëne is belangrijk. Zeker weten!

En het gekke is dat de lezer nog vaak genoegen neemt met de mededeling dat iets belangrijk is, ook! Tuurlijk, uiteraard, zeker weten! Ik geloof je op je mooie, blauwe ogen. Het is daarom een aanlokkelijk woord om te gebruiken. Maar ook gevaarlijk. Want oplettende lezertjes zullen je meteen vragen: waarom dan?

Best belangrijk

Wij zijn heus wel belangrijk!

Er was ooit een campagne voor Europa: Europa. Best belangrijk. Ik kon er geen beeldmateriaal meer van vinden – blijkbaar grondig verwijderd, maar ik kwam ‘m ook tegen als: Brabant. Best belangrijk. O, o dat is helemaal om tranen van in je ogen te krijgen. Wat een overtuigende slogan. Ik stel mij er een huilende stem bij voor. Ik ben heus best wel belangrijk hoor!

Niet belangrijk, maar wat dan wel? Handiger en verstandiger is het om dat dan meteen maar te zeggen – waarom iets belangrijk is. En wat blijkt? Meestal heb je dan dat hele, holle fratsenwoord niet meer nodig.

Ken je de andere woorden nog die niet meer mogen?
Leer ze allemaal uit je hoofd.

2 antwoorden
  1. Jan Martijn
    Jan Martijn zegt:

    Hmm, best een belangrijke blogmededeling dus…

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.