Woorden Die Niet Meer Mogen, #13: creëren

Creëren. Hoe kan het woord ertussendoor zijn geglipt in deze serie WDNMM (Woorden Die Niet Meer Mogen)? In het rapport dat ik aan het redigeren ben, wordt van alles gecreëerd. Kunst? Levensvormen? Nee, allerlei organisatorische en beleidsmatige baksels. Het zijn nuttige dingen die bedacht worden, het zijn uitstekende plannen. Maar de schrijvers gebruiken graag ‘mooiere’ woorden voor de uitvoering ervan dan nodig is.

Wat had je weer een heerlijk kopje koffie gecreëerd!

Duizenddingendoekjeswoord

Creëren is bovendien een typisch voorbeeld van een duizenddingendoekjeswoord, zoals veel van onze WDNMM: overal voor te gebruiken. Je kunt van alles creëren en je hoeft niet meer na te denken over specifiekere synoniemen. In het Engels doen ze het precies zo met creating. Over de hele wereld speelt zich dan ook een voortdurende creatie af van stimulerende werkomgevingen, toegevoegde waarde, draagvlak of calorietekorten (Google is mijn vriend).

Creëren is scheppen

Creëren is wat nieuws maken, scheppen, uit niets iets tevoorschijn toveren. Het is een woord dat naar mijn onbescheiden mening hoort bij de Kunsten (met een hoofdletter), bij Ideeën (met een hoofdletter), bij het Begin (met een hoofdletter). Mijn ergernis komt voort uit de devaluatie van het woord. Het is vervuild door management speak, onderwijslingo, politiek gewauwel. En ik verzoek u beleefd maar dringend: blijf van mijn creëren af en verzin iets anders!

Prima alternatief

Creëren mag kortom alleen nog als het over iets creatiefs gaat, en creatief dan in letterlijke en figuurlijke zin. Wat je ervoor in de plaats zet, maakt me niet uit. In veel gevallen zal maken een prima alternatief zijn. Of bouwen, smeden, construeren, koken. Kijk anders zelf even op Synoniemen.net.

Kanzen creëren

Met dit verbodswoord ontstaat wel, weet ik, voor sportverslaggevers, meer specifiek voetbaljournalisten, een levensgroot probleem. Want wat allitereert verder zo lekker bij kanzen?

Sorry jongens, jullie probleem is niet mijn probleem. Creëren is een Woord Dat Niet Meer Mag.

 


Lees ook de andere afleveringen van Woorden-die-niet-meer-mogen en laat ons vooral ook weten welk woord jij graag in de lijst opgenomen ziet.

 

3 antwoorden
  1. Tanneke
    Tanneke zegt:

    Het is dan misschien wel geen nieuwe schepping, groots kunstwerk of idee, maar je creëert wel weer een grote glimlach op mijn gezicht …

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.