Wat heeft spelling met schrijven te maken?

De werkdagen op het Kiezelkantoor beginnen steevast met een rondje Beter Spellen. Elke dag beantwoorden Maria en ik vier spellingsvragen zoals deze:

Moderne auto’s hebben een …….. .

katalisator

catalisator

catalysator

katalysator

In grote steden is de lucht sterk ……..  door vrachtverkeer.

vervuilt

vervuild

Scoreverloop Carola

Een miezerige 91 procent

Slechter of beter?

In het scoreverloop van de afgelopen zes weken zie je terug welk percentage van de vragen je goed had. Dat kun je dan afzetten tegen de score van de gemiddelde deelnemer. En ja hoor, ik ben veel beter dan de gemiddelde deelnemer. Tot mijn grote frustratie ben ik ook véél slechter dan mijn compañera. Ik zit momenteel op een miezerige 91 procent, Maria meestal op rond de 98 procent. Is Maria daarmee een betere schrijver? Gelukkig niet.

Onnavolgbaar

Je wordt al snel minder serieus genomen als je spelfouten maakt. Mensen zien je als dom. Dat is volslagen onterecht natuurlijk. Veel spellingregels zijn onnavolgbaar, niet uit te leggen en aanleiding tot oeverloze discussies. Toch hoor je van mij geen pleidooi om maar raak te spellen. Als je niet (op een bepaald niveau) kunt spellen begrijpen je lezers je niet of doen ze er veel langer over om je  te begrijpen. In die zin is Maria wel een betere schrijver dan ik. Ze is ook geweldig in zinsontleding. Ze kan me altijd precies vertellen waarom een snelle samenvoeging die ik heb gemaakt, fout is. Die grammaticale kennis is ook hard nodig bij het spellen, zeker bij die van de werkwoorden.

Woordbeeld

En al zijn veel spellingsregels vaak niet uit te leggen, mensen wennen aan een bepaald woordbeeld. Nou ja, afgezien van draken als geüpload of gedeletet dan. En omdat mensen eraan wennen en tekst sneller begrijpen als dat woordbeeld geen vragen oproept, moeten we ons wel aan die regels houden. Er zit dus (in ieder geval voor mij) niks anders op dan ze maar uit het hoofd te leren en de spellingchecker zorgvuldig te gebruiken. En natuurlijk alles wat ik schrijf eerst door Maria te laten lezen. Zal blij zijn als ze terug is van vakantie.

O ja, de oplossing….
?u?qq?? p?oo??u? ?p???? ??? ?oo ?? ??o? ?p???? ?p ??q u? ‘????? ??s??? ?p ??q ?????o? s? p?oo??u? ?p???? ???

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.