Vijf tips om spinnen te vinden

“Wil jij werken in een dynamische omgeving, waarbij je als spin in het web, dagelijks een bijdrage levert aan het serviceniveau van onze organisatie en verantwoordelijk bent voor het eerste klantcontact en de administratie?”

De economie trekt aan en er ontstaan meer vacatures. En dus moeten er ook weer meer vacatureteksten geschreven worden. Maar oeh, wat blijkt personeelsadvertenties schrijven lastig. De tekst hierboven knip en plak ik net van een jobboard.

De beste spinnen in webben en duizend- of meerpotigen vinden al snel emplooi bij je conculega’s. Pro-actieven en teamplayers met hands-on mentaliteit op hbo-niveau en met een servicegerichte instelling ook. Hoe trek je de lekkerste kandidaatjes naar jouw uiteraard dynamische organisatie met die uitdagende allround functie? Vijf tips voor een betere personeelsadvertentie.

Spin in het web, een saaie metafoor1. Blijf weg van de clichés

Zeg liever in gewone woorden wat je zoekt, dan in uitgekauwde insectenmetaforen. Die geven vooral de kriebels. Maar waarom niet gezocht naar een bepaald soort vervoermiddel, een boodschappentas of een tuingereedschap? Een bezem wordt niet vaak gezocht, maar als je de boel aan kant wilt hebben is dat misschien wel de juiste omschrijving.

2. Houd je verre van de holle frasen

Het is een allround functie met een gevarieerde resultaatverwachting, waarbij service en ondersteuning centraal staan.

Wat betekent dat, gevarieerde resultaatverwachting? Maak concreet! (Dit voorbeeld kan ik niet uitwerken, want ik heb werkelijk geen idee wat een gevarieerde resultaatverwachting inhoudt).

3. Vraag niet om sociaal wenselijke antwoorden

Ondernemend moet de kandidaat zijn, pro-actief, communicatief vaardig, klantgericht. En natúúrlijk is de kandidaat dat dan. Afwachtende, luie, hopeloos verlegen en egocentrische kandidaten weten wat ze moeten zeggen om bij je in de smaak te vallen. Wat heb je eraan om van die mooie karaktereigenschappen te eisen?

4. Leg de nadruk op wat je biedt

Wat maakt de baan bijzonder, hoe brengt die functie iemand verder, wat lééft er in jouw club? Geef levensechte voorbeelden, beschrijf een werkdag, laat collega’s aan het woord die vertellen waarom zij bij jou werken. Alles wat helpt om een goed beeld te krijgen.

5. Check je tekst

Door jou aansturing loopt het werk op rolletjes. De aannemers en medewerkers worden door jou aangestuurd op een prettige manier maar kunt op je strepen staan waar nodig. Je valt onder leiding van een contractmanager.

Als Nederlands niet ‘jou’ sterke kant is, laat je eigen dan onder leiding van een taalvaardige collega of professionele tekstschrijver vallen. (Jij als bezittelijk voornaamwoord is jouw, met een w, maar kunt op je strepen staan is een foutieve samentrekking, je valt onder leiding van is een contaminatie van vallen onder en onder leiding staan van).

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.