Verzamel zwakke schakels

Selecteer jij heel nauwkeurig de contacten in je netwerken als Twitter, LinkedIn en Facebook? Voeg je alleen échte vrienden toe, échte zakelijke relaties waar je al mee of voor gewerkt hebt? Of ben jij van die andere lichting, die alles en iedereen annexeert als ‘vriend’? Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de tweede opvatting loont, zo leer ik net uit een blogpost van Jacob Morgan.

Een goede vriend

In netwerken heb je meer aan zwakke schakels dan aan sterke. Dat komt omdat de mensen met wie je sterk verbonden bent grotendeels hetzelfde netwerk hebben als jij zelf. Een goede vriend kent bijna al jouw vrienden en jij kent die van hem. Alleen al daarom zijn het niet de allerbeste contacten als je een nieuwe baan zoekt, nieuwe ideeën of andere experts. Het zijn juist de zwakke schakels die een brug slaan naar werelden waar je normaal niet rondloopt. En nog een voordeel van zwakke schakels: ze vergen weinig onderhoud. Af en toe een tweetje, krabbeltje of berichtje, meer is er niet nodig.

Getal van Dunbar

Morgan ontvouwt zijn ideeën na het lezen van Collaboration, een boek van Morten Hansen. Die reageert in zijn boek weer op het getal van Dunbar. Deze evolutionair antropoloog zegt dat we niet meer dan 150 sterke sociale banden kunnen hanteren. Sterker nog, hij vindt dat we ons óf daartoe moeten beperken of een groter brein moeten ontwikkelen. En dat gaat niet gebeuren. Kijk naar dit interview met Dunbar als je meer wilt weten.

Tegenspraak?

Toch lijkt het me allemaal niet zo met elkaar in tegenspraak. Je kunt maximaal 150 ‘echte’ banden onderhouden, maar dat wil niet zeggen dat zwakke banden geen waarde hebben. Ik heb ruim honderd ‘vrienden’ bij Facebook, en dat zijn lang niet allemaal vrienden in de traditionele betekenis van het woord. Ik heb ruim 400 contacten bij LinkedIn en ik volg een kleine 800 mensen op Twitter. Ze maken samen een groot deel uit van de sociale interactie die ik op een dag heb. Ze beantwoorden vragen, helpen me, steunen me. Die contacten zorgen verder samen voor het grootste deel van mijn inkomen. Dat alles maakt ze bijzonder waardevol.

Misschien moeten we Twitter, LinkedIn, Facebook gewoon zien als elk één contact? Eén contact met heel veel gezichten? Wat vind jij?

2 antwoorden
 1. Marieke van der Velden
  Marieke van der Velden zegt:

  “Een goede vriend kent bijna al jouw vrienden en jij kent die van hem.”
  Dat klopt niet voor mij. De vrienden van mijn vrienden ken ik hoogstens van naam en gezicht, & ze zitten in totaal andere netwerken. Ben ik een uitzondering?

  Beantwoorden
 2. Carola Janssen
  Carola Janssen zegt:

  Dat kan ik niet beoordelen, maar voor mij geldt het wel degelijk. Op feestjes kom ik toch voor tweederde bekenden tegen denk ik.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.