Uitglijers

sneeuw

Een uitglijer is zó gemaakt…

Het was bar en boos, afgelopen maandag. Niet alleen op de weg, maar ook op mijn telefoon. Achter elkaar verschenen twee berichtjes.

De NOS meldde: “Ga niet de weg op, waarschuwt Rijkswaterstaat”
en NU.nl: “Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten niet de weg op te gaan.”

Dat klopt niet, dacht ik meteen.

Ja, ik snap dat beide media de woorden ‘waarschuwen’ en ‘niet de weg op’ in een kort zinnetje willen combineren. Maar zowel de NOS als NU.nl halen de begrippen waarschuwen en adviseren door elkaar. Hoe zit dat dan?

Waarschuwen om iets te doen of te laten kan niet volgens mij. Je kunt ergens vóór of tegen waarschuwen: “Ik waarschuw je voor die man!” En dan volgt een advies: “Blijf bij hem uit de buurt.”

RWS waarschuwt voor gladheid, neem ik aan. En daaruit volgt het toegenomen risico op ongelukken. “Ga niet de weg op” is een advies. Dat woord willen de NOS en NU.nl vast niet gebruiken, want een advies kun je naast je neerleggen. Het woord ‘waarschuwt’ inruilen voor ‘adviseert’ is dan ook geen oplossing.

Als je toch ‘waarschuwen’ wilt gebruiken, moet je de oorzaak voor je advies noemen: “Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid. Ga niet de weg op.”

Voorlopig waarschuw ik de NOS en NU.nl voor al te veel bondigheid. Dat maakt dat je kort door de bocht gaat, en daar krijg je uitglijers van.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.