Tikfouten en autocorrectie

Neit
Kidneren
Caorla

Altijd tik ik die woorden fout, dat is volledig geautomatiseerd. Het patroon heeft zich in mijn vingers genesteld en ik heb de hoop opgegeven dat ooit nog onder de knie te krijgen in één keer niet, kinderen of Carola te schrijven. Gelukkig heb ik deze drie en hun broertjes in Word kunnen toevoegen aan de functie Autocorrectie. Maar in mailtjes, chats, tweets en reacties op Facebook of LinkedIn glippen hun gemankeerde tweelingen er nog wel eens doorheen.

Voorbeeld van de site Damnyouautocorrect

Autocorruptie door de iPhone

Autocorrectie of autocorruptie?

Is automatisch gecorrigeerd worden bij Word prettig, bij de iPhone is autocorrectie verworden tot autocorruptie. Je ziet de correctie volgens de Wet van Murphy pas als je net op verzend hebt geklikt. Ik heb al zó vaak grr geschreven als het weer eens mis ging. Als drie kusjes (xxx) CNV werden, bijvoorbeeld. En de keer daarna in ZDF. En schreef ik dan grr, dan werd dat automatisch Gert. Zo heet de man van mijn compañera, wat potentieel pijnlijke situaties oplevert. Andere voorbeelden? Thx wordt tbc, Pfaff was bedoeld als pfff.

En nu wij

Fantastische (Engelstalige) voorbeelden van autocorruptie vind je op Damnyouautocorrect. Dat kunnen wij ook, dachten we bij Kiezel Communicatie. Vanaf vandaag is www.autocorruptie.nl daarom een feit. Kom maar op met je screenshots! We zitten ook op Facebook met een eigen pagina, een vind-ik-leuk waarderen we en daarmee weet je zeker dat je geen autocorruptie meer mist.

Welk woord spel jij nooit in één keer goed? Wat raakte vermangeld in jouw iPhone? Zet het bij de reacties of, nog beter: mail je gênante, grappige, onverwachte autocorrupties naar: k@autocorruptie.nl (waarbij de k staat voor alle krachttermen die je over de lippen gaan als je met het fenomeen geconfronteerd wordt én voor Kiezel). Hoe maak je een screenshot op een iPhone? Druk tegelijkertijd op de aan-uitknop en op de home-knop.

Update: helaas bleek er te weinig animo om de site in de lucht te houden…

7 antwoorden
  1. Anneke Nunn
    Anneke Nunn zegt:

    ‘in mailtjes, chats, tweets en reacties op Facebook of LinkedIn glippen hun gemankeerde tweelingen er nog wel eens doorheen.’ In Firefox/Thunderbird kun je een add-on met een Nederlands woordenboek installeren, dan krijg je in je browser en mailtje kringeltjes onder verdachte woorden (zoals kringeltjes).

    Beantwoorden
  2. Paul Kortman
    Paul Kortman zegt:

    Autocorrectie is inderdaad een gevaarlijk hulpmiddel, zoals in Word en Outlook. Omzichtig mee omgaan is het devies. Voor iemand die nog wel eens woorden standaard fout typt, zoals bij vorostel, nee vorostel, is de optie Autocorrectie onder de rechterknop een verademing. Kijk maar: voorstel.Nu nooit meer fout.

    Je mag overigens ook de grammaticafunctie van Office erbij halen. Reeds moet al worden, zo’n een dergelijke. Ik zou graag willen weten hoe je die ongewenste (niet allemaal he) correcties van grammatica eruit kunt halen.

    Beantwoorden
    • Carola Janssen
      Carola Janssen zegt:

      Bij Kiezel moeten alle reedsen ook in al veranderd worden :-), het is één van de woorden die niet mogen. Maar die grammaticale correctie is inderdaad heel irritant. Zo zet je ‘m uit: klink in Word op Voorkeuren. Klik vervolgens onder Ontwerpfuncties en taalprogramma’s op Spelling en grammatica en schakel onder Grammatica het selectievakje Grammatica controleren tijdens typen uit. En klaar is Kees. Eh, Paul.

      Beantwoorden
  3. Paul Kortman
    Paul Kortman zegt:

    Nee, Carola, zo bedoelde ik het niet.
    Ik wil alleen uit kunnen zetten dat reeds per se al moet zijn, zo’n een dergelijke en nog een paar van die adviezen van die controle. Enkele, niet de hele controle dus.

    En reeds is natuurlijk behoorlijk fout en archaïsch, maar ik heb een zekere hang naar Herenleed- of Jiskefettaal.

    Beantwoorden
  4. Carola Janssen
    Carola Janssen zegt:

    Paul, je kunt niet per woord aangeven of je het goed vindt zoals bij autocorrectie op spelling, maar je kunt wel aangeven op welke stijl gecontroleerd moet worden. Als je niet op archaïsch of formeel woordgebruik gecorrigeerd wilt worden, dan stel je dat in in het dialoogvenster opties voor grammaticacontrole.

    Deze opties vind je onder Opties voor Word > Controle > Tijdens spelling en grammaticacontrole > Schrijfstijl > Instellingen. Succes, en anders loop ik wel een keer bij je langs.

    Beantwoorden
  5. Linda Groesbeek
    Linda Groesbeek zegt:

    Leuk initiatief, Carola! Ik heb zelf ook m’n typische toetsmissers, maar aangezien ik deze al eeeeeuwen geleden heb toegevoegd aan m’n Autocorrectie, zou ik niet eens meer weten welke het zijn 🙂

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.