Tags bij afbeeldingen

Zwart hondje dat braaf kijkt

De alt is: zwart hondje dat braaf kijkt

Afbeeldingen op je website zijn om te bekijken. maar er valt ook heel wat aan te lezen. Drie tekstjes spelen een rol: de bestandsnaam, het alt-attribuut (of alt tag) en het title-attribuut, ook wel title tag of image title. Als tekstschrijver bekommer je je om alle drie.

Zo ziet een plaatje er in de code uit:

<img src="plaatje.jpg" alt="beschrijving plaatje" title="de titel van het plaatje"/>

De bestandsnaam is de eerste plek waar je waardevolle inhoud kunt zetten. Het is de eerste plek die Google een hint geeft wat er op het plaatje staat. Pas die dus aan.

De alt-tekst is bedoeld voor iedereen die de afbeeldingen op je webpagina niet ziet. Dat kunnen blinden zijn, maar ook mensen die om downloadkosten te besparen of om sneller te surfen de functie ‘afbeeldingen downloaden’ hebben uitgezet. Als er geen alt tekst staat, komt op die plek een leeg plaatjesicoontje te staan:

icoon plaatje zonder alt

 

De alt tag moet dus beschrijven wat afgebeeld staat en die beschrijving maakt, als het goed is, de bezoeker zo nieuwsgierig dat-ie toch de moeite neemt om het plaatje te downloaden. En, niet onbelangrijk: dit is de tekst waaruit Google afleidt wat er op het plaatje staat.

De image title geeft aanvullende informatie. De tekst moet, zoals de naam al aangeeft, een soort titel zijn, net als een kop boven een tekst. Hoe je het plaatje noemt is niet altijd hetzelfde als wat erop staat, maar hij moet wel terzake zijn. Bondig, lekker te lezen, enthousiasmerend.

Niet alle browsers gaan hetzelfde om met de twee attributen. Bij Internet Explorer krijg je de alt-tekst te zien als je er met je muis bovenhangt, Bij Firefox en Opera zie je dan de title. Bij Chrome zie je niks.

Samengevat: schrijf de teksten voor je bezoekers. Je kunt er zoekwoorden in kwijt, maar als je dezelfde begrippen zowel in de alt als in de title zet, ben je aan het keyword stuffen. Nasty shit happens to degenen die dat doen.  Een alt-tag bij een plaatje moet, een title niet, die schrijf je alleen als-ie wat toevoegt.

WordPress  neemt overigens als alt-tag als je niets invult de naam van  het bestand. Dat is vaak niet zo’n goed idee, plaatjes heten meestal IMG1207.jpg of iets dergelijks. Maar als je je plaatjes hernoemt naar wat er op staat is dat geen probleem. Integendeel (zie het begin van deze blog).

Meer informatie over hoe je plaatjes op je site gebruikt vind je bij Google zelf. En lees ook wat ik schreef over tekst aan de achterkant van een link.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.