Slimmer tekstverwerken 3: autocorrectie

Slimmer tekstverwerken - afbeelding door Natalie HanssenIedereen kent de rode kringeltjes waarmee Word aangeeft dat er waarschijnlijk iets met je spelling mis is. Niet iedereen gebruikt de Word spellingscontrole weet ik, want dagelijks leveren mijn studenten journalistiek bijvoorbeeld geheel en al roodbekringelde stukken bij me in, terwijl, wat is eenvoudiger dan even links klikken op zo’n onderkringeld woord en kijken of Word het inderdaad beter weet, maar daar gaat deze post niet over.

Deze gaat over een veelzijdig ding dat aan de spellingscontroletool vast zit, het zelfcorrigerend vermogen van Word dat je volledig naar je hand kunt zetten en dat ieder dan bakken tijd kan besparen (tadaaa en tromgeroffel): de autocorrectiefunctie.

Op je mobiel is dat een onding dat je onbedoeld de raarste berichten laat schrijven (autocorruptie heet het dan wel), maar in een volwassen tekstverwerkingsprogramma is het een zegen.

Neem trema’s en accenten. Ondingen zijn het. Halen compleet de vaart uit je tiktempo. Knieën, logé en crème geven oponthoud. Maar als je slim bent hoef je nog maar één keer door die marteling heen. (Oké, ik overdrijf.)

Voorbeeld autocorrectie toepassenSchrijf een woord dat een accent of een trema heeft, zonder accent of trema. Zeg creme. Word komt direct plichtsgetrouw in actie en vertoont het kringeltje. Klik nu links op het woord, kies voor Autocorrectie en dan voor crème. Tik nog eens creme, voor de lol, en volautomatisch verschijnt het accent. Heerlijk toch?

Autocorrectie is ook handig voor woorden die fout in je vingers zitten. Zo schrijf ik altijd kidneren, neit en Coarla. Autocorrectie redt mij, wat gemakkelijker is dan een gewoonte afleren.

Gebruik het ook voor lange begrippen zoals ons vermaledijde Kiezel Communicatie. Ik tik kc en hoppa, daar staat die mooie maar ietwat onhandig lange bedrijfsnaam te gloriëren (glorieren ook nog even toevoegen, merk ik). Wat laat jij voortaan autocorrigeren?


GEHEIMEN VAN DE (TEKST) SMID: TIPS OM WORD NAAR JE HAND TE ZETTEN

Er zijn van die dingen waar je jaren te laat achterkomt. Oooooooh, had ik dat maar eerder geweten, denk je dan. Maria en Carola zijn samen al ruim zestig jaar tekst aan het verwerken (WP 4.1 – ken je dat nog? Oranje letters op zwart, later groen, wow wat was dat modern!) en we hebben talloze ooooooh-had-ik-dat-maar-eerder-gewetenmomentjes gehad. Die gaan we dit jaar met je delen in een onregelmatig verschijnende serie Slimmer tekstverwerken, tips om Word naar je hand te zetten. 

Ook een tekstverwerk-ergernis? Stel je vraag bij de reacties en we lossen het voor je op!

2 antwoorden
  • Carola Janssen
   Carola Janssen zegt:

   Dank jou wel voor het compliment weer. Het is super om te lezen dat mensen er wat aan hebben. Schrijf ik de tips niet voor de korte achternaam van de kat :-).

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.