Schudden aan die mouw

Hoe schrijf je een dijk van een tekst over een onderwerp, waar je al eerder een dijk van een tekst over hebt geschreven? Of al drie keer eerder? Vind dan maar eens nieuwe woorden en een verrassende insteek!

Precies dát was onze uitdaging de afgelopen maand. We schreven de webpagina’s voor een bureau dat trainingen geeft. Veel trainingen. Terwijl de voorjaarszon ons vrolijk maakte, verdiepten wij ons in mensen met slapeloosheid, teveel stress en licht depressieve klachten. Sommige trainingen leken enorm op elkaar. Zoek de verschillen:
– ‘In de put, uit de put’
– ‘Je dip te lijf’
– ‘Voel je goed’

Er waren natuurlijk wel verschillen (zeker voor de trainers zelf), maar geen wereldschokkende. En toen gingen we schrijven. Hoeveel woorden zijn er voor licht depressieve klachten? Je komt een eind door het fenomeen te omschrijven: ‘Je hebt sombere gevoelens. Lusteloos zijn. Down, neerslachtig. Nergens zin in hebben.’ Schudden aan die mouw. Komt er nog één? Ja, je kunt de titels hergebruiken: ‘In een dip zitten of uit de put kruipen.’ Maar dan ben je er toch wel.

Drie oplossingen
…hielpen ons om de teksten onderscheidend te maken.

1. Bedenk voor je begint zoveel mogelijk synoniemen voor het onderwerp dat je gaat beschrijven. Maak een mindmap. Vul ook wat woorden in op www.synoniemen.net.
2. Doe een dansje, maak een ommetje, rek je uit, neem een extra sterke kop koffie, voordat je aan tekst 2 begint.
3. Wissel bij tekst 2 al in het intro van perspectief. Beschrijf dit keer bijvoorbeeld uitgebreid een situatie die bijna iedereen met licht depressieve klachten zal herkennen. Of ga juist dit keer voor een opsomming van de klachten. Bij elke tekst geldt: show, don’t tell. Beschrijf, beschrijf, beschrijf.

Laat je niet afschrikken! Maak er gewoon een sport of spel van. Wij zijn na een dipje uiteindelijk uit de put gekropen en dat voelde extra goed. 🙂

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.