‘Duidelijke taal, zonder poeha’

Wist je dat in Rotterdam een wereldwijd vermaard oogheelkundig instituut staat? Wij tot voor kort niet. Het NIIOS aan de Laan op Zuid is zowel oogkliniek als opleidingsinstituut, wetenschappelijk onderzoeksinstituut en hoornvliesbank. Vooral op het gebied van hoornvliestransplantaties loopt het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery ver voorop. Kim Herders is er managing director patiëntenzorg en externe betrekkingen. Zij werkt sinds enkele maanden samen met Kiezel Communicatie aan persberichten, nieuwsartikelen en teksten voor de nieuwe site die over een paar maanden online moet komen.

Wederzijdse klik

“We zijn bij Kiezel terechtgekomen via Odette Bovenberg, een van onze consultants en een bekende van onze directeur, dokter Gerrit Melles. Zij had ooit een workshop bij jullie gevolgd en adviseerde ons om voor onze nieuwe website kennis te maken met Kiezel. Al bij het eerste gesprek bleek dat Carola snel begreep hoe onze complexe organisatie in elkaar zat. Ze was zelf ook meteen heel duidelijk: als we zouden gaan samenwerken moest er wel een wederzijdse klik zijn. En die was er.

Vak apart

“We hadden iemand nodig die adviezen kon geven over webteksten, en ze ook voor ons kon schrijven. We zijn zelf goed in wetenschappelijke en zakelijke teksten, maar wervend schrijven is een vak apart. Verder willen we ons instituut meer bekendheid geven in Rotterdam en Nederland. Dat doen we onder meer via persberichten. Carola heeft daar de juiste expertise voor. Ze kent de kanalen en haar journalistieke schrijfstijl is heel effectief.

Nuchtere aanpak

“Kiezel is een partij met een nuchtere aanpak. Jullie spreken duidelijke taal, zonder poeha. Jullie zijn geen trendy bureau met allerlei hippe termen. Dat is heel fijn, want je weet waar je aan toe bent. Bovendien is het prettig dat de uiteindelijke keuze voor een tekst toch bij ons ligt. Ik moest wel wennen aan de manier van tekstschrijven. Wij zijn hier gewend aan een wat zakelijkere stijl, maar toen ik de teksten een paar keer had doorgelezen, wist ik: dit klopt wel.

Goede reacties

“Bij sommige collega’s was er aanvankelijk wat reserve voor een tekstschrijver die niet thuis is in de medische en wetenschappelijke wereld. Zij zijn soms huiverig dat het te commercieel wordt of te ver van de wetenschap af gaat staan. Alle medische informatie moet wel correct naar buiten worden gebracht. Zij reageren ook positief op de teksten van Carola. Aan onze website wordt nog volop gewerkt, dus daar kan ik niet veel over zeggen, maar op onze persberichten krijgen we goede reacties. Voor het eerst, bijvoorbeeld, heeft een blad van een patiëntenvereniging een van onze persberichten opgenomen. Dat is erg belangrijk voor ons.

In een mum van tijd

“Ik vind het verrassend hoe snel Carola zich eigen gemaakt heeft wat wij hier doen, ook de medische zaken. Ze kan goed verwoorden wat ons onderscheidt van andere oogheelkundige klinieken. En als er bijvoorbeeld in een persbericht iets stond wat medisch niet helemaal correct was, probeerde ik dat eerst zelf te herschrijven, wat tijd en moeite kostte. Al snel merkte ik dat ik beter even kan bellen, want als ik het uitleg, heb ik in een mum van tijd een nieuwe tekst binnen die wel klopt, en ook nog zo verwoord dat iedereen het kan begrijpen.”