WDNMM – Passie voor…

Passie voor gordijnenPassie voor gordijnen. Dat heeft de winkel om de hoek. PASSIE! Voor gordijnen nog wel. Wat moet ik me daar bij voorstellen? Een dag zonder gordijnen is een dag niet geleefd? Ik ontmoet vaak ondernemers met passie voor hun bedrijf. Ze hebben hart voor hun zaak, vertaal ik maar even. Dat is ook goed. Maar zodra je het opschrijft, krijgt het iets belachelijks.

Google op passie voor en je vindt passie voor preken, passie voor pellets, passie voor kaartjes, passie voor autisme, passie voor vilt, passie voor Midden-Delfland en zelfs passie voor passie. Deze passies maken me giechelig. Waarom? Passie laat je zien, je zegt niet dat je het hebt.

In de dertiende eeuw was passie nog synoniem met lijden. Het komt dan ook van pati, een vervoeging van passum – lijden. De passie van Christus herinnert daaraan en woorden als patiënt. In de zeventiende eeuw kwam daar hartstocht als betekenis bij, nog altijd een sterke gemoedsaandoening.

Woorden veranderen van betekenis in de loop der tijd. Daar heb ik geen problemen mee. Maar om passie onopgemerkt te laten degenereren tot een soort kriebeltje, daar trek ik tegen ten strijde. Met passie.

 

 

6 antwoorden
 1. Heidi
  Heidi zegt:

  Hallo Carola,

  jouw pleidooi is mij uit het hart gegrepen!
  Je bent trouwens niet de enige In de laatste intermediair staat een artikel met de titel “f*ck de passie” beetje grof, maar wel de moeite van het lezen waard.

  met vriendelijke groet,

  Heidi

  Beantwoorden
 2. Carola Janssen
  Carola Janssen zegt:

  Heb het niet gezien, maar zal eens kijken of ik het kan opsnorren. Volgens mij verschijnt Intermediair ook online, toch?

  Beantwoorden
 3. Carolina Hoogstad
  Carolina Hoogstad zegt:

  Beste Carola,

  Wellicht een beetje late reactie op je pleidooi van 18 feb. 2010, maar ik las hem vandaag pas.
  Ik ben Carolina Hoogstad, de eigenares van passievoorgordijnen en wil je graag uitleggen waar die naam vandaan komt. Er was ooit een journalist van de Telegraaf, die zo onder de indruk was van mijn passie voor het vak (wat je inderdaad niet verwacht van gordijnen), dat zij het artikel Passie voor gordijnen noemde. Bij zo’n groot dagblad gaan er natuurlijk veel mensen bellen en vroegen: spreek ik met passie voor gordijnen? Ik werkte toen nog onder mijn eigen naam, maar voelde al gelijk dat die naam lekker bleef hangen. Toen is dat mijn slogan geworden. Helaas is er later heel veel passie voor dit en passie voor dat gekomen. Wat mij betreft loze kreten. Als ik voor mijzelf spreek is het verre van loos. De passie die ik heb voor mijn vak bestaat uit het urenlang zoeken naar stoffen, kleuren, accessoires en combinaties voor gordijnen met mijn klanten. Wat ik doe is uniek.Als je naar binnen was gestapt, toen je de foto maakte, had je jezelf de vraag niet hoeven stellen: wat is nou passie? en zeker voor gordijnen.. Ik doe mijn werk met zeer veel liefde en als je de volgende keer de Ikea en Kwantum voorbij loopt en bij mij naar binnen komt voor gordijnen, dat snap je het helemaal! Het bestaat dus echt de hartstocht voor je vak.

  Beantwoorden
 4. Carola Janssen
  Carola Janssen zegt:

  Beste Carolina,

  Wat leuk dat je reageert!

  Natuurlijk geloof ik in de hartstocht die je voelt voor je werk. En als ondernemer kan ik me voorstellen dat je je noemt naar die krantenkop. Passie tonen en voelen juich ik toe, zonder meer. Met passie benoemen blijf ik, als het om gordijnen (autisme, Midden-Delfland etc.) gaat, moeite houden. Maar als ik gordijnen nodig heb, kom ik bij je langs :-).

  Succes met je zaak!
  Carola

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.