Moedertjelief

wenkbrauw-groot

Luister naar de audio-versie


Wat zijn moeders? Dat zijn best moderne vrouwen die elke dag dingen beleven. Ze hebben oplossingen voor honderden huishoudelijke problemen. Heerlijke recepten hebben ze, en mooie naai- en breipatronen die ze graag delen met andere moderne moeders. En waar maak je zo’n moeder op Moederdag nu eens echt blij mee? Waarmee zou zij echt in haar nopjes zijn? Een eigen website natuurlijk! Een Moederpedia (sic!) met huishoud-FAQ’s! Een eigen webshop!

Moeder bedankt haar zoon voor de website

Dank je wel voor de website!

Ahum. Ik ben moeder. Mijn compagnon is moeder. Onze office manager is moeder. Herkennen wij ons in die beschrijving? In geen velden of wegen. De mannen van Onpole, die me vandaag hun nieuwsbrief stuurden met deze ultieme moederdagsuggestie, slaan de plank volledig mis.

Maar wacht even, wij kregen de nieuwsbrief. Herkennen wij onze eigen moeders dan? Die lieve 80-plussers die nog wel skypen en Wordfeud spelen op de iPad? Willen die misschien een website? Een webshop? Natuurlijk niet. Dan liever de benzinestationschrysanten en de Mon Chérie die de nieuwsbriefschrijvers badinerend afdoen als laatstemomentcadeau.

Wat gaat hier mis? De schrijvers hebben zich niet verdiept in hun doelgroep. Ze zijn seksistisch. Ze hebben een 60 jaar oud beeld van moeders én van kinderen.

Hoe los je zoiets op? Een aanhaakcampagne is natuurlijk prima. Met een speciale moederdagaanbieding is niks mis. Maar zorg dat je weet wie je lezers zijn. Spreek hen aan. Met beelden die kloppen. Natuurlijk zijn er moeders die recepten verzamelen, huishoudproblemen oplossen of graag breien. Maar zijn dat de opvallendste kenmerken van vrouwen die je blij maakt met een website of -shop? Dat zijn vrouwen die spelletjes doen op hun smartphone, websites pinnen op Pinterest, hun belevenissen delen op Facebook. Daar heb je dan ook meteen de aanknopingspunten om een goede tekst te schrijven. Wat zijn voor die vrouwen de voordelen van een eigen site? Als je dat beschrijft, wordt het een interessant cadeau.

Op de website van Onpole lees ik dat ze ook webredactie doen:

Bij OnPole kennen ze de regels waar goede webteksten aan moeten voldoen en wordt er geschreven (als grafisch ontwerpers) vanuit het beeld van de website: met oog voor de lay-out.

Ik denk dat we bij Kiezel ook maar eens websites moeten gaan ontwerpen (als tekstschrijvers) vanuit de inhoud van de website, met oog voor de content. En dan gaan we die aanbieden met Vaderdag.

Wat geef jij moeder aanstaande zondag?

—-

In de rubriek De wenkbrauw winden de Kiezels zich op over taal en communicatie die ze onder ogen krijgen. Lees alle andere afleveringen van De wenkbrauw.

5 antwoorden
 1. Ronald Pijpers
  Ronald Pijpers zegt:

  Carola, bedankt voor de aandacht voor onze actie.
  Natuurlijk is het een grap, en nu al geslaagd.

  De volgende actie komt over een paar maanden en zal een ander reclameconcept op de hak nemen. Drie voor de prijs van twee, geld terug bij het inleveren van je oude website of misschien wel iets anders.

  Als je aangemeld blijft voor onze nieuwsbrief dan zie je het wel voorbij komen.

  Beantwoorden
 2. Carola Janssen
  Carola Janssen zegt:

  @Ronald: als het een grap is, dan ben ik er met beide benen ingesprongen. Mijn complimenten. Ik dacht dat 1 april al geweest was :-). En is die pagina over webredactie dan ook een geintje?

  En andere nieuwsbrieven ga ik niet ontvangen, Ronald! Ik was zo verontwaardigd dat ik mij onmiddellijk heb afgemeld. Hoe ga je andere blonde nieuwsbriefontvangers duidelijk maken dat jullie helemaal geen achterhaalde ideeën hebben en misschien werkelijk een goed aanbod? Wij hebben thuis een uitdrukking die hier wel op zijn plaats is: ‘met zulke grapjes kun je heel alleen komen te staan.’

  Ik heb mij trouwens, voor zover ik weet, nooit aangemeld voor jullie mailinglijst, dus ik ben ook benieuwd hoe ik daarop ben beland.

  Beantwoorden
 3. Sebastiaan Stok
  Sebastiaan Stok zegt:

  Je hebt mensen die hebben de bel wel horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. En je hebt mensen die niet weten wat een bel noch klepel is.

  Over kwaliteit gesproken.

  * Onpole website werkt niet als JavaScript uitstaat (CSS maakt de pagina onzichtbaar. Heel goed als je niet door Google wilt worden gevonden (want die ziet dit als cloaking))

  “Browsers en webrichtlijnen

  Voor het bouwen van websites bestaan internationaal erkende afspraken in de vorm van webstandaarden. Die dienen er o.a. voor om websites in elke browser hetzelfde weer te geven.

  Die regels zijn door de Nederlandse Overheid handzaam samengebracht in een Kwaliteitsmodel Webrichtlijnen.
  Het omvat honderden regels en kwaliteitseisen. Hier staan ze.”

  Oke en nu gaan MIJN wenkbrauwen om hoog!, en mijn bloeddruk..
  Webrichtlijnen!! Staan voor kwaliteit en duurzaamheid iets waar het bij jullie compleet aan ontbreekt!
  http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/report/160232/329866/

  Hoe durf je dit woord te gebruiken als je eigen site niet eens voldoet! Dat er een paar validatie fouten zijn is nog tot daar aan toe maar ik kan zo al een paar punten opnoemen die echt heel makkelijk zijn op te lossen.

  Dat je website er “mooi” uitziet oké, maar website ontwikkeling gaat echt veel verder dan een “Joomla! CMS opzetten”.

  ‘met zulke grapjes kun je heel alleen komen te staan.’
  Die moet ik onthouden!

  Beantwoorden
 4. Mariska | @GreatID
  Mariska | @GreatID zegt:

  Snappen we dan niet dat de doelgroep van deze actie de best wel moderne vaders waren? Welke best wel moeder koopt nou een website voor zichzelf? Netiquette à la 2012! Joh, ik heb de nieuwsbrief thuis laten slingeren en zit straks op de bank te wachten tot hij thuiskomt van het werk!

  Ik denk trouwens dat de volgende actie wel iets met zegeltjes sparen zal zijn. *vul hier de best wel speekselgerelateerde opmerking over plakoefening in* Maar misschien beter eentje duidelijker gericht op vaders. Want grappige tekstjes, dat waarderen ze best wel niet, die internet-dames. Mannen… dáár kan je tenminste met een best wel gedateerde frats aankomen! 🙂

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.