Maak er een punt van

geen punt

Van komma naar punt

Zet vaker een punt. Dat is een van de eenvoudigste schrijfadviezen die ik je kan geven om teksten beter te maken.

Sommige deelnemers aan mijn trainingen schrijven zinnen die makkelijk meer dan veertig of zelfs vijftig woorden tellen. Met elk extra woord neemt het leesgemak af en het risico op ontsporing toe. Verander daarom lange zinnen in enkele kortere. In een handomdraai, gewoon door van de komma’s een punt te maken. Soms moet je dan een woord of begrip te herhalen. Dat is niet erg. Punten helpen de lezer om de tekst snel te begrijpen.

Bloemkool

Langezinnenschrijvers zijn vaak bloemkoolschrijvers. Ze beginnen pas tijdens het schrijven te denken. Na de eerste woorden zien ze wel waar ze uitkomen. De ene gedachte leidt tot de andere – oh ja, dat kan er nog wel tussen en dat moet er ook nog bij – en gaandeweg dijt de zin uit tot een onleesbaar gedrocht waar kop noch staart aan te bekennen valt.

Veertig woorden telt de laatste zin van de vorige alinea. Dat druist tegen mijn eigen schrijfadvies in, zou je zeggen. Maar die lengte heeft een functie: van alleen maar korte zinnen achter elkaar word je namelijk doodmoe. Wissel af. Gooi er af en toe een wat langere zin tussendoor en gebruik gerust eens een komma of gedachtestreepjes.

Geen punt 

Vuistregel: houd een maximum aantal van 20 woorden per zin aan en wissel af met korte zinnetjes tussendoor. Een echt lange zin? Vooruit, heel af en toe mag dat. Ik beloof dat ik daar geen punt van zal maken.

 

 

1 antwoord

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.