Leven of doodgaan

Maria en Carola trekken de wenkbrauw op.
LeefDoorPlan. Een plan om door te leven? Nee, het is de naam van de overlijdensrisicoverzekering die mijn financieel adviseur me aanraadde. Ik heb er een nodig omdat ik een nieuw huis aan het kopen ben. Maar ja, doodgaan… Daar trek je geen klanten mee, zal de marketeer gedacht hebben. Dóórleven, dat is wat de mensen willen. Bij Fame zongen ze het al – I’m gonna live forever! Ja, als er na je dood geld vrij komt dan kunnen de nabestaanden gemakkelijker doorleven. Maar dat doorleven gaat helemaal niet over mij – terwijl ik nog wel de klant ben!

Pijn en kriebels

Er is een grote angst voor woorden met een negatieve lading. Dood, maar ook ‘moeten’, ‘betalen’ en ander verderf mag je eenvoudigweg niet meer gebruiken. Klanten spreken ons daar ook wel eens op aan: kunnen jullie dit niet positiever verwoorden… Terwijl de pijn benoemen ook voor verbinding en herkenning zorgt. De drang om alles leuk te laten lijken, aangenaam te maken en roze te kleuren geeft me de kriebels. Spreken van doorleven als het over doodgaan gaat, is een eufemisme van de bovenste plank.

Ga zo door

Overigens raakte Tekstschrijver Tim helemaal geïnspireerd in onze chat over deze on-naam.
 • Ontdek de streber in jezelf met het StreefDoorPlan!
 • Nieuw, nu ook voor wevers, het WeefDoorPlan
 • Angstig? Kies dan het BeefDoorPlan!
 • Piloot? Maak kennis met ons ZweefDoorPlan!
 • Te enthousiast? Profiteer van ons SchietDoorPlan!

Ga jij dood?

Tim weet zonder kijken hoe het plan in elkaar zit:

Stap 1: blijf ademen
Stap 2: ga niet dood

Maria is het overigens niet met Tim en mij eens – eigenlijk zou ik haar van de wenkbrauwfoto moeten afknippen in dit geval. Zij stoort zich niet aan de naam LeefDoorPlan en kan zich goed voorstellen dat mensen zich erdoor aangesproken voelen. De naam, zo zegt zij, laat zien dat je je nabestaanden op de eerste plaats zet. Wat vind jij? Wil jij je overlijdensriscio omzetten in een leefdoorplan?

Dansen op je graf
Overigens was het antwoord van Freddy Mercury (die nooit zal sterven) op Fame’s statement: Who wants to live forever?

3 antwoorden
 1. Maria Neele
  Maria Neele zegt:

  Je mag mijn wenkbrauw er boven laten staan. Wat mij vooral stoort is het woorddeel ‘Plan’. Voorlopig ben ik van plan om door te leven. Alleen heb ik er geen invloed op. Dus plan of niet, doorleven is een kwestie van afwachten.
  Alleen als ik niet van plan zou zijn om door te leven, kan ik zelf de hand hebben in het einde. En jammer genoeg is het LeefDoorPlan dan niet van toepassing…

  Beantwoorden
 2. Evert
  Evert zegt:

  LeefDoorPlan klinkt positief, maar als je over de dood na gaat denken mag je best realistisch zijn. Het is een grote belofte die beter past bij een religieuze instantie die het eeuwige leven voorspiegelt.

  GeefDoorPlan zou beter passen bij het idee dat je je nabestaanden wat meegeeft om jou op passende wijze ter aarde te bestellen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.