Lekker interessant!

“Naar aanleiding van”. Zo, daar staan tenminste alweer drie woorden van een nieuwe brief. “Met betrekking tot”, weer drie woorden. “Ten gevolge van het feit dat…”. Zes! Dat vult  lekker.

Typiste in de jaren 50-60Het lijkt vaak of zakelijke briefschrijvers vooral verlegen zitten om vulling. Ze hebben niet zoveel te melden en schrijven hun boodschap daarom maar zo omslachtig mogelijk op. Als het even kan in formules die al gangbaar waren toen mijn moeder nog op kantoor zat (en dat was in de jaren vijftig van de vorige eeuw), want dat staat zo mooi en interessant.

Ga toch weg! Vervang die voorzetseluitdrukkingen, gedrochten zeg maar, door één gewoon woord. Voor bijvoorbeeld. Door of over. Of zeg het gewoon helemaal anders.

Schrijf me alsjeblieft geen zinnen meer als: “Vriendelijk vragen wij u deze orderbevestiging te controleren en graag vernemen wij uw reactie indien er vragen of opmerkingen zijn ontstaan met betrekking tot de inhoud ervan. Dit betreft een bevestiging van een serviceverlening naar aanleiding van een servicemelding.”

Schrijf liever: “Zoals eerder met u is afgesproken, ontvangt u over x weken onze servicelevering. Wilt u deze orderbevestiging controleren? Als u nog vragen of opmerkingen hebt, kunt u ons bellen op nummer x of e-mailen via y.” Gewoon. Zoals je het ook zegt.

3 antwoorden
 1. Irene
  Irene zegt:

  Voorzetselgedrochten…een prachtig woord in al zijn lelijkheid!

  Beantwoorden
 2. Hilda
  Hilda zegt:

  Ja maar ja maar… die voorzetselgedrochten waren zo heerlijk in steno. Voor elk driewoordig cliché van de handelsbrief was een specifieke slinger die je zo snel kon neerzetten dat je daarmee tijd won op de rest van het dictaat. 🙂

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.