Slimmer tekstverwerken 6: hyperlink verwijderen (of juist toevoegen)

Slimmer tekstverwerken - afbeelding door Natalie Hanssen

Je tikt www. en Word maakt er automatisch een aanklikbare koppeling van, een hyperlink. Vaak handig, soms irritant. Bijvoorbeeld als je een verzonnen url als www.ikverzinmaariets.nl wilt gebruiken en een klik daar op een onvindbarepaginamelding oplevert. Of als je een papieren flyertje maakt en in de opmaak geen blauwe, onderstreepte tekst kunt gebruiken.

Als je een e-mailadres intikt, gebeurt iets soortgelijks. Het @-teken zet de hele wonderbare Wordmachinerie onhoorbaar in werking en als de lezer op het mailadres klikt floept zijn mailprogramma naar boven. Grr, vind ik. Tegen het scherm roepen dat je dat zelf wel kan, helpt niet (proefondervindelijk vastgesteld). Dit wel –  althans aan de schrijvende kant van het scherm.

1. Hyperlink incidenteel verwijderen

Het is eigenlijk te simpel. Klik links terwijl je op de link staat en kies voor Hyperlink, en vervolgens voor Hyperlink verwijderen. En precies zo werkt het voor een mailadres. Ben je meer van de sneltoetsen? Cmd-k (Apple) of Ctrl-k (Windows) doet het ook.

2. Nooit meer automatisch links in je tekst

Ben je er helemaal klaar mee dat Word koppelingen voor je maakt? Ga naar Word > Opties/Voorkeuren (links bovenin) > Autocorrectie > tabblad AutoOpmaak tijdens typen en haal het vinkje weg bij Internet- en netwerkpaden door hyperlinks. (Meer hierover lees je in een eerdere editie van deze serie Slimmer tekstverwerken in het artikel over Autocorrectie.)

3. Hyperlink toevoegen

Wil je juist verwijzen naar een webpagina? Dat gaat inderdaad vanzelf als je de hele url uitschrijft. Mooier (en prettiger voor de lezer) is meestal om de tekst die moet linken te selecteren, links te klikken en vervolgens Hyperlink en Hyperlink toevoegen te kiezen. Je kunt dan een link naar een externe pagina maken, maar ook naar een mailadres of naar een andere plek in het document. Bijvoorbeeld een kop – als je gebruik hebt gemaakt van kopstijlen.


Heb je een tekstverwerk-ergernis? Is iets niet helemaal duidelijk? Stel je vraag hieronder en we lossen het voor je op!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.