Facebook nieuwe stijl en vriendenlijsten

Facebook verandert waar je bij staat. Op hol geslagen door de dreiging die uitgaat van Google+? Zijn het verbeteringen waar iedereen op zit te wachten? Ik weet het niet. Eén ding is zeker, sinds afgelopen donderdag moet iedereen weer even zijn weg vinden op Facebook.

Nu wordt langzaam de nieuwe lay-out uitgerold, met een zogenaamde Ticker – een tijdlijn van je hele leven. 30 september moet iedereen die hebben (kun je niet wachten, kijk dan bij Mashable). In deze blogpost wil ik het hebben over de nieuwe lijsten. Facebook had al lijsten, maar ze zaten wat verstopt. Dit is wat ik tot nu toe heb ontdekt.

Lijsten

Mijn familieleden zaten al in een lijstje, mijn beste vrienden, mijn zakenrelaties. Mijn collega’s, mijn Tunavrienden, de mensen die ik eigenlijk nauwelijks ken: allemaal in één of meer lijstjes.

Carola en haar Tunavrienden

Carola en haar Tunavrienden

Voor de doorsnee Facebooker bleek deze lijstfunctie te veel verstopt. Daar is nu verandering in gekomen. Eerder al werd het makkelijker per update te bepalen wie wat wel en niet mocht zien, nu kun je je vrienden fijn in cirkels zetten. O nee, zo heet dat bij Google+. Lijsten, dat is de Facebookterm.

Je deelt voortaan je vrienden in bij een of meer van deze categorieën:
•    goede vrienden, kennissen en ‘beperkten’
•    familie, collega’s, studiegenoten en buurtgenoten (de smartlists)
•    eigen vriendenlijsten.
De lijsten bepalen wat jij aan updates te zien krijgt en met de lijsten bepaal jij wat mensen van jou te zien krijgen.

Goede vrienden
Iedereen die je toevoegt bij Facebook is je vriend, dat is de basis. Maar vrienden en vrienden zijn twee. Die paar goede vrienden en partners waar je niets van wilt missen, zet je in de lijst Goede vrienden (duh). Ze krijgen geen melding van het feit dat je ze erin zet. Plaatst één van je Goede vrienden een update, dan krijg je daar bericht van via een badge (zo’n cijfertje of een push-bericht, een notificatie op je telefoon bijvoorbeeld) of een e-mail – als je dat hebt ingesteld.

Goede vrienden bij FacebookAls jij zelf een update plaatst en die voorbehoudt aan goede vrienden, krijgen die vrienden daar bericht van. Let op: ze zien met wie je het bericht nog meer gedeeld hebt. Ze gaan waarschijnlijk al snel vermoeden dat ze samen in een lijst zitten, al weten ze niet wat voor lijst en of het de goedevriendenlijst is. Maar toch, roddel en achterklap liggen op de loer.

De lijst Kennissen is voor vrienden waar je niet ALLES van hoeft te zien in je nieuwsoverzicht. Je krijgt alleen de belangrijkste updates. Wat dat precies zijn weet ik nog niet. Ik vermoed dat het aantal meldingen van “Huppeldepup is vrienden geworden met die-en-die” afneemt. Fijn!

Beperkt is de naam voor de lijst voor mensen met wie je alleen deelt wat je als openbaar of public aanmerkt. Handig voor zakelijke contacten die je niet lastig wilt vallen met een zwemdiploma-uitreiking, een foto van een dood vogeltje of je laatste record bij Smart Pigs of Wordfeud. Wederzijds.

Smart!
symbooltje voor de lijst van mensen die in de buurt wonenDe zogenaamde ‘smart lists’ stelt Facebook automatisch samen op basis van profielgegevens. Collega’s, stad- of studiegenoten en familieleden glijden vanzelf het bijbehorende lijstje in. Je kunt er wel handmatig mensen aan toevoegen (en Facebook geeft je ruimhartig suggesties) of eruit gooien.

Als laatste zijn er nog de ouderwetse vriendenlijsten die je zelf aanmaakt. Bijvoorbeeld met jaarclub- of boekenclubleden, vrienden van die ouderwetse businessclub zonder eigen Facebookpagina en mensen die je eigenlijk niet ziet zitten maar die je ook niet compleet wilt of kunt negeren. Had je zelf al een ‘goedevriendenlijst’ dan kun je die nu samenvoegen met die van Facebook.

Wil je iemand volgen, maar geen vrienden worden? Dat kan nu ook. Je ‘abonneert’ je dan op zijn updates. Let op: dit doe je in het openbaar.

Hoe gebruik je de lijsten?
Je gebruikt de lijsten zowel om precies te bepalen wie je statusupdate leest, je foto of filmpje ziet of een uitnodiging krijgt voor je evenement. In je privacy-instellingen geef je je voorkeuren op, maar per post kun je daarvan afwijken. Daarnaast helpen lijsten je om snel door alle updates heen te fietsen naar wat jij belangrijk vindt. Je ziet je lijsten aan de linkerkant van het scherm terug en maakt van je favoriete lijsten een eh… favoriet. Alleen nu nog bedenken in welke lijst iedereen moet. Ben jij een vriend of een goede vriend?

3 antwoorden
 1. Martine
  Martine zegt:

  Goed verhaal! Maar zou je het voor mij willen samenvatten in een lijstje? 😉

  Beantwoorden
 2. yvon
  yvon zegt:

  Als ik aangeef dat mijn foto’s alleen door mijn vrienden bekeken kunnen worden,kunnen hun overige vrienden ook mijn foto’s bekijken als mijn vrienden reageren op mijn foto’s of de optie ik vind dit leuk gebruiken?

  Beantwoorden
  • Carola Janssen
   Carola Janssen zegt:

   Nee, die vrienden van vrienden kunnen dat dan niet zien. Dat is een hele geruststelling hè. Maar pas op, ik heb gemerkt dat Facebook niet altijd mijn voorkeursinstelling (Alleen vrienden) gebruikt bij nieuwe berichten , maar mijn laatst gekozen instelling, bijvoorbeeld Openbaar.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.