Eenvoud moet – SUCCES deel 1

Je gaat een tekst schrijven. Je weet waarover, waarom en voor wie. Kat in het bakkie. Maar nu: hoe krijg je voor elkaar dat je lezer de tekst begrijpt en onthoudt? Dat is simpel: door eenvoud.

Jip en Janneke: eenvoudig of simpel?

Jip en Janneke: eenvoudig of simpel?

Plakfactor

Eenvoud is de eerste van zes elementen uit het boek De Plakfactor van Chip en Dan Heath. Deze twee Amerikaanse broers hebben onderzocht hoe het komt dat sommige (soms onware) verhalen hardnekkig de ronde blijven doen terwijl andere (vaak waardevolle) ideeën maar nauwelijks voedingsbodem vinden. De beginletters van de zes factoren die daar een rol bij spelen vormen het woord SUCCES. Niet helemaal toevallig…

De zes factoren zijn Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional en Stories. Ze zorgen ervoor dat verhalen je bij de kladden grijpen en blijven plakken in je geheugen. Hoe meer van die elementen een tekst bevat, hoe groter de kans dat het verhaal aanslaat en blijft hangen. Eén element moet er altijd in: Simple.

Tot de kern
Simple betekent eenvoudig en dat is niet hetzelfde als simpel of kort. Integendeel, en dat bewijzen de Heath brothers, je kunt een heel boek schrijven dat boeit en beklijft, als je je maar niet laat afleiden van waar het om gaat. Of het nou een artikel wordt, een tweet of een webtekst, alles wat je opschrijft moet samenhangen met de kern van het verhaal. Ertoe bijdragen dat de boodschap blijft hangen.

Daarom zul je, voordat je gaat schrijven, heel precies moeten weten wat die boodschap is. Tot de essentie komen. Dat betekent hard nadenken en niet te gauw tevreden zijn met het resultaat. Alle kennis die je hebt over een onderwerp kan je daarbij goed dwarszitten. Jij kent alle details, de samenhang, de nuances, de valkuilen. Er is durf voor nodig om die weg te laten en te besluiten wat écht van belang is voor je lezer.

En dan?
De kern opzoeken is de basis, maar op zichzelf niet genoeg om een goed verhaal te schrijven. Daar heb je andere elementen van de succesformule voor nodig. Geef het verhaal spanning, breng er gevoel in, beschrijf feiten.

Hoe je dat doet? Daarover gaan de volgende afleveringen van deze serie.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.