De drie angsten van de expert

Luister naar de audioversie:


Waarom experts bang zijn voor tekstschrijvers

Tekstschrijver Carola Janssen

De engste tekstschrijver van Kiezel

Inhoudelijk experts, technische mannen en vrouwen, wetenschappers. Ze lijken zo zeker van zichzelf, maar ze zijn bang. Ze zijn als de dood, en voor wie? Voor mij! Voor de afschrikwekkende tekstschrijver. Brrrr, een tekstschrijver! Zo’n commercieel type zonder verstand van zaken die alles in jip-en-janneketaal wil zeggen. En die moet over dit onderwerp gaan schrijven?!

De drie grote angsten van de expert en waarom ze ongegrond zijn.

Angst 1: De tekstschrijver heeft geen verstand van mijn onderwerp

Moet je als tekstschrijver verstand hebben van het onderwerp waarover je schrijft? Je moet op de eerste plaats verstand hebben van de lezer. Met de ogen van de toekomstige lezer naar het onderwerp kunnen kijken en dan de juiste vragen stellen. Als je die vragen en de antwoorden daarop paraat hebt én die antwoorden begrijpt, kun je een verhaal schrijven waardoor iedereen er verstand van krijgt. Veel verstand van een onderwerp is bij het schrijven vaak zelfs een sta-in-de-weg. Het wordt namelijk lastiger om je te verplaatsen in iemand die die kennis (nog) niet heeft.

Angst 2: De tekstschrijver heeft geen oog voor de nuances

Inhoudelijk experts zijn expert omdat ze alle ins en outs van hun onderwerp kennen. Het kleinste detail doet er toe, maakt verschil. Hoe kan een tekstschrijver een goed verhaal schrijven zonder al die details te kennen of te noemen? Dat is eenvoudig. Een goed verhaal is niet gebaat bij te veel detaillering. Een enkel detail verscherpt het perspectief, een teveel is vermoeiend.
Een tijdje terug kreeg ik een rondleiding door de machinekamers van de SS Rotterdam. Prachtig, indrukwekkend. Maar ook slaapverwekkend. Want de gids, oud-machinist, wist van geen ophouden. Hij wilde niet alleen vertellen hoe er tijdens een lange reis schoon drinkwater werd gemaakt , maar ook hoe er omgegaan werd met het grijze water en het zwarte water en waar het werd bewaard en waarom het werd bewaard en hoe en… Pfff. En we konden niet weg, we zaten onder in een boot! Lezers kunnen altijd weg, onthoud dat.

Angst 3: De tekstschrijver gaat met mijn onderwerp aan de haal

Experts hebben zich misschien wel jaren gebogen over een onderwerp. En dan komt er een of andere tekstschrijver of communicatieadviseur en die zou dan weten hoe je het onderwerp over het voetlicht brengt! Die van iets onbenulligs zegt: o, maar dit is interessant! Dit gaan we in de inleiding zetten. Of die, God verhoede, de hele conclusie in de inleiding wil weggeven! De angst ontstaat omdat de tekstschrijver een ander doel heeft met een tekst dan de expert. De expert is gewend om verhalen op een bepaalde manier te vertellen. Een tekstschrijver wordt ingehuurd omdat er een boodschap overgebracht moet worden. Het doel is zelden: de kennis van de lezer op hetzelfde niveau brengen als dat van de expert…

Wees maar niet bang

Als tekstschrijver zijn we een groot deel van de tijd bezig om deze angsten te bezweren. Nee, we weten niet alles van een onderwerp, maar we weten wel veel van de lezer. En we willen genoeg weten om zijn vragen te beantwoorden. We helpen kiezen welke details nodig zijn om het verhaal te begrijpen, en welke nodig zijn om het verhaal zo boeiend te maken dat de lezer erdoor gegrepen wordt en het tot het eind wil uitlezen. Jij blijft de expert en jij houdt de controle. Wees maar niet bang!


8 antwoorden
 1. Anneke Nunn
  Anneke Nunn zegt:

  Ik kom nog een vierde angst tegen: die voor het rode potlood. Experts sturen hun input vaak met een opmerking als: “Ik sta niet in voor de kwaliteit van het Nederlands, hoor!”. Ze verwachten blijkbaar dat ik me ga verkneukelen over elk foutje en zijn opgelucht als me niet ontpop als strenge juf.

  Beantwoorden
 2. Carola Janssen
  Carola Janssen zegt:

  @Tim, heel raar, alsof de duvel ermee gespeeld had, maar de complete audioversie was opeens verdwenen! Hij staat er nu weer.

  @Anneke, ja die angst herken ik ook. 🙂

  @Lucie en @ Corine: dank voor jullie complimenten.

  Beantwoorden
 3. Ingrid van de Pol
  Ingrid van de Pol zegt:

  Heel herkenbaar! Alle vereenvoudigingen wordt afgedaan als jip-en-janneketaal en ‘jij domoor, je weet er niets van, bemoei je er niet mee’. Maar dit is de grootste angst van de expert: De essentie wordt uit de zin gesloopt waardoor hij ‘strikt wetenschappelijk gezien’ niet meer klopt…

  Beantwoorden
 4. Tanneke Jansen
  Tanneke Jansen zegt:

  Ik ben als expert juist heel blij met die vereenvoudiging. Is voor mij ook leerzaam, want als ik me niet herken in de tekst van Carola, ben ik zelf blijkbaar niet duidelijk geweest! Voor mij een signaal dat ik eerst zelf nog eens even goed aan de bak moet om kort en bondig te formuleren wat een klant eraan heeft om mij in te huren. De vragen van Carola helpen me daarbij en zullen uiteindelijk leiden tot leesbare en voor ieder begrijpelijke teksten op mijn site. Die uitgebreide uitleg bewaar ik dan wel voor een persoonlijk gesprek, als een klant daar behoefte aan heeft. Kiezel douze points!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.