Beste Erwin of beste lezer
Je naam in de aanhef van een nieuwsbrief. Is dat prettig? Je wordt tenslotte persoonlijk aangesproken. Socialmediaguru Erwin Blom vindt het maar niks. Doen alsof je persoonlijk iemand aanspreekt terwijl overduidelijk is dat je voornaam uit een database komt, is het hoogstonpersoonlijke wat er is, volgens hem. En daar zit wel wat in.
Het is enorm verleidelijk om je nieuwsbrief te personaliseren. Onderzoek wijst uit dat die dan veel beter gelezen wordt. Maar als je tegelijkertijd meer irritatie opwekt, schiet je wellicht in je eigen voet. Mij irriteert het niet, als mijn voornaam tenminste maar met mate gebruikt wordt. En met mate, dat is dus één keer. Het bevestigt dat het een nieuwsbrief is waar ik me zelf voor ingeschreven heb.
Automatische Twitterberichtjes van mensen die zogenaamd blij zijn dat je ze volgt, vind ik net zo irritant als Erwin. Als je al de behoefte voelt om mensen daarvoor te bedanken, doe dat dan persoonlijk. Zulke massa’s followers krijg je nou ook weer niet. (Al gebiedt de eerlijkheid toe te geven dat ik ook kort zo’n melding had, tot ik inderdaad besefte dat dit het toppunt van onpersoonlijk is).
En nu we toch socialmediaetiquettevoorschriften aan het formuleren zijn: als je verheugd bent dat iemand je volgt op Twitter, vertel dat niet alleen ongeautomatiseerd, maar ook privé aan je nieuwe follower, via een direct message. Het ziet er zo zelfingenomen uit, die openbare verkondigingen. Ik krijg dan de neiging om je weer te unfollowen. Met mijn persoonlijke groeten – Carola.
Mijn naam in de aanhef van een brief vind ik prima. Maar wat te denken van ‘Geachte Reijen’ of van ‘Geachte heer Schildklierkrant’? Het effect is dan wel duidelijk: brief verdwijnt in oudpapierbak.
Ha ja! Zo heeft Opzij het ooit bestaan mij een brief te sturen gericht aan De heer Janssen. Als je dan toch moet gokken als vrouwenblad, zou ik dat de andere kant op doen…
Ik had toch even het idee dat jullie over mij een blog hadden geschreven. Dat had ik dan toch weer ultiem persoonlijk gevonden. Maar helaas is dit artikel niet geschreven met mij in het achterhoofd…
Succesvolle nieuwsbrieven creëren meerwaarde. Ik vind de nieuwsbrief van Viking Direct altijd erg interessant. Die hebben altijd zo’n mooie aanbieding dat ik toch even moet kijken. Dus wat mij betreft ligt de focus niet op persoonlijke aanhef, maar op een persoonlijke aanbieding.
En die aanhef is niet voor alle Erwinnen, maar alleen die van Van Ginkel 🙂
Aanbieding is mooi, maar niet de enige reden om een nieuwsbrief te openen. Goede info is dat ook, bijvoorbeeld. Maar in beide gevallen is het een kwestie van “what’s in it for me”…
Nou ik vind de aanhef “wie schrijft die blijft! Jij ook Heesbeen” een beetje grof. Zet er dan wel “mevrouw” voor en spreek me aan met “u” of noem me gewoon bij mijn voornaam, dan trekt het [b]wel[/b] mijn positieve aandacht.
Ha Marjolein,
Dan moeten we duidelijk onze database gaan oppoetsen, want het was de bedoeling was om iedereen met de voornaam aan te spreken. Excuses dus!
Carola
Ook ik werd aangesproken door mijn achternaam. Maar ookal zou het mijn voornaam zijn, dan nog voelt het eerlijk gezegd niet zo prettig. Veel spam doet het namelijk ook, dus als ik mijn (achter)naam daar ergens zie staan, met nog een soort oproep erbij (naam – koop het nu! of naam – pak nu je kans!), verwacht ik al dat het spam zal zijn. En heb je geluk als ik de afzender niet direct bij de spamfilter aanmeldt.
Ik denk dat dat komt door dat onpersoonlijke persoonlijk willen doen, zoals jij al aangeeft, Carola.
Hoe dan ook – leuke test, goed dat je om reacties vraagt!