2012 – Helemaal goed

Een kleurig en optimistisch 2012Helemaal goed. Ik hoor het mezelf elke dag wel een paar keer zeggen. Vooral aan de telefoon, als ik een gesprek afsluit. Dus we zien elkaar volgende week? Helemaal goed. En elke keer denk ik dan: helemaal goed? Helemaal fout! Wat is er mis met: Dat is goed? Waarom he-le-maal goed? Is helemaal goed beter dan gewoon goed?

Kritiekloze losbollen

Het erge is dat deze stroom zelfkritiek niet leidt tot zelfverbetering. Het gemopper komt altijd als mosterd na de maaltijd, het potje op tijd op tafel krijgen lukt me niet. Paulien Cornelisse schreef er jaren terug al over in Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik behoor volgens haar tot de kritiekloze losbollen. We zeggen helemaal omdat we geen zin hebben in gezeur en toen maar besloten hebben om alles leuk en goed te vinden.

Pseudogezellig

Tegenover ‘mijn soort’ mensen staan volgens Cornelisse chagrijnige realisten. Die vinden alles semigoed (semihip, pseudogezellig). En kiezen kun je niet, je karakter heeft lang geleden al voor je gekozen. Zit ik toch helemaal goed, vind ik zelf. En het voordeel is: ik heb een kant-en-klaar helemaal goed voornemen voor 2012. En jullie, lieve Kiezelbloglezers, wens ik voor het allerallerlaatst een helemaal goed nieuwjaar.

 

Heb jij een talig voornemen? We lezen het graag via het reactieveld!

8 antwoorden
 1. Mo Kruisman
  Mo Kruisman zegt:

  Mijn goede voornemen is om never ever het woord – hier komt ’t voor het laatst – PASSIE te gebruiken. Dat deed ik eigenlijk al twee jaar niet meer, maar nu weet ik het zeker. Wat een vreselijk doodgebruikt, afgelebberd, te pas en te onpas gebruikt woord.
  Zoals jouw ‘helemaal’ gebruik ik ‘super’ – super! doen we! – dus daar wil ik iets anders voor vinden.
  Nog even dan: Jullie Kiezels ook een super nieuwjaar!

  Beantwoorden
 2. Mo Kruisman
  Mo Kruisman zegt:

  Super! Kijk dat is dan alvast een euro 😉
  Doen we.

  Beantwoorden
 3. Mo Kruisman
  Mo Kruisman zegt:

  Ah, nee, die over passie had ik niet gelezen, maar ik word er gewoon helemaal super niet goed (kassa!) van als ik het hoor of lees.

  Beantwoorden
 4. Alex B.
  Alex B. zegt:

  Kijk, ondertussen zitten we in 2019 en Nederland is in die tijd overspoeld met helemaal-goed-mensen. Ik kan er niet aan wennen, wijs mensen er zelfs op. Dat geeft dan wel weer leuke reacties, die dan weer helemaal goed zijn…

  Beantwoorden
  • Carola Janssen
   Carola Janssen zegt:

   Ik hoor het niet meer zo vaak (en zeg het ook zelf niet meer) – misschien is het iets dat door het land waart …

   Beantwoorden
 5. Robert van Beusekom
  Robert van Beusekom zegt:

  Ik ben recent geremigreerd naar Nederland. 20 jaar was ik weg. Ik kan mij niet herrineren dat ”helemaal goed” aanwezig was in onze taal. Ik hoor nu niets anders. Hoewel mijn eigen Nederlands flink achteruit is gegaan, klinkt ”helemaal goed”, helemaal fout in mijn oren. Ik ga mijn best doen het zelf niet over te nemen.

  Beantwoorden
  • Carola Janssen
   Carola Janssen zegt:

   Ik heb mijn eigen voornemen uit 2012 (zo lang geleden alweer!) wel weten uit te voeren, ik zeg het zelden meer :-). Maar ik weet niet of het ‘fout’ is/was, het was vooral irritant in mijn oren.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meepraten?
We horen graag wat je ervan vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.